Кваліфікаційні випускні роботи здобувачів вищої освіти

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 34
  • Документ
    Задачі на проценти у шкільному курсі математики
    (2021) Козлов Кирило Володимирович; Kozlov Kyrylo Volodymyrovych; Лукашова Тетяна Дмитрівна; Lukashova Tetiana Dmytrivna
    Об’єкт дослідження: процес навчання математики учнів основної школи. Предмет дослідження: методичні особливості навчання учнів розв’язуванню задач на відсотки в курсі математики основної школи. Мета дослідження: виявлення методичних особливостей вивчення теми «Відсотки» в основній школі та розробка методичних матеріалів для навчання учнів розв’язуванню задач на відсотки. Завдання дослідження: 1) Провести аналіз навчальної, психолого-педагогічної та методичної літератури з проблеми дослідження, зокрема, проаналізувати діючі навчальні програми та підручники з математики у контексті теми дослідження. 2) Розкрити методичні аспекти вивчення теми «Відсотки» в курсі математики основної школи. 3) Виділити основні типи задач на відсоткові розрахунки. 4) Розробити систему завдань та представити розробки уроків з теми дослідження. Загальний обсяг роботи − 64 сторінки; таблиць – 2; рисунків – 4; використаних джерел − 50.
  • Документ
    Фрактальні властивості множини неповних сум числових рядів
    (2021) Трушина Ауріка Аурелівна; Trushyna Aurika Aurelivna; Хворостіна Юрій В'ячеславович; Khvorostina Yurii Viacheslavovych
    У даній кваліфікаційній роботі на здобуття освітнього рівня магістр розглянуто деякі основні поняття теорії множини неповних сум числових рядів, які відіграють важливу роль як математичному аналізі так і в теорії ймовірностей. Проаналізовано основні дослідження та публікації з даної теми. Розкрито основні види множини неповних сум числових рядів. Також наведено приклади дослідження множини підсум. Розглянуто множини неповних сум числових рядів Люрота, Енгеля та рядів Остроградського 1-го та 2-го виду. Також продемонстровано застосування фрактальних властивостей числових рядів у теорії ймовірностей.
  • Документ
    Організація позакласної роботи з математики в основній школі
    (2021) Загребельна Анна Олексіївна; Zahrebelna Anna Oleksiivna; Лукашова Тетяна Дмитрівна; Lukashova Tetiana Dmytrivna
    Магістерська робота присвячена дослідженню поняття «позакласна робота». У роботі розкрито роль, функції та види позакласної роботи. Висвітлено значення позакласної роботи з математики у розвитку пізнавального інтересу до предмету. Проаназілозвано особливості організації і проведення таких форм позакласної роботи як, гурткова робота, математичні олімпіади, тиждень математики в основній школі. Проаналізовано специфіку організації і проведення гурткової роботи в школі та досліджено історію шкільного олімпіадного руху. Наведено загальні методичні рекомендації щодо проведення гуртків і учнівських олімпіад в школі. Об'єкт дослідження: процес навчання математики учнів основної школи. Предмет дослідження: позакласна робота з математики в основній школі як одна з форм організації роботи з дітьми. Мета дослідження: проаналізувати підходи до трактування поняття «позакласна робота», дослідити види і форми позакласної роботи з математики в основній школі, розробити матеріали для організації позакласної роботи з математики для учнів 5-9 класів.
  • Документ
    Різні підходи до побудови теорії границь
    (2021) Сіра Інна Сергіївна; Sira Inna Serhiivna; Мартиненко Олена Вікторівна; Martynenko Olena Viktorivna
    Магістерська дипломна робота присвячена дослідженню різних підходів до побудови теорії границь числових послідовностей. У роботі розглянуто різні підходи до визначення поняття границі числової послідовності, а саме алгебраїчний (класичний за Коші), геометричний та підхід, що стосується теорії множин; описано властивості границі числової послідовності при кожному з них; доведено еквівалентність різних означень; показано застосування методу границь при розв’язуванні різних класів задач. Об’єкт дослідження: теорія границь. Мета роботи: аналіз різних підходів до означення поняття границі числової послідовності та виявлення специфіки теорії при кожному з них. Практичне значення одержаних результатів пов’язане із використанням їх під час вивчення теоретичного курсу математичного аналізу. Магістерська наукова робота містить 80 сторінок, 31 посилання на літературні джерела.  
  • Документ
    Вивчення квадратних рівнянь у курсі алгебри основної школи
    (2021) Баймурадов Умітджан; Baimuradov Umitdzhan; Лукашова Тетяна Дмитрівна; Lukashova Tetiana Dmytrivna
    Магістерська робота присвячена дослідженню методичних особливостей вивчення однієї з центральних тем шкільного курсу алгебри - теми «Квадратні рівняння». В роботі проведено аналіз чинних програм та діючих підручників з алгебри для 8-го класу стосовно теми «Квадратні рівняння», виділено шляхи проведення пропедевтичної роботи щодо вивчення таких рівнянь. Окрім того, розкрито зміст поняття «рівняння» з точки зору сучасної математики, його елементів та його розв'язків, проведено аналіз появи сторонніх коренів чи втрати існуючих, обґрунтовано методику вивчення квадратних рівнянь в основній школі, розроблено конспект уроку та систему вправ для перевірки знань учнів.
  • Документ
    Використання ігрових технологій в навчанні фізиці учнів старшої школи
    (2021) Коробко Яна Романівна; Korobko Yana Romanivna; Салтикова Алла Іванівна; Saltykova Alla Ivanivna
    Використання ігрових технологій в освітньому процесі з фізики учнів старших класів повністю відповідає тенденції переходу від інформативних до активних форм та методів навчання з включенням елементів проблемності, наукового пошуку, з акцентуванням на компетентністному та особисто зорієнтованому підходах до навчання. Перевагою їх використання є суттєве зростає мотивація навчальної діяльності учнів, їх соціальної та пізнавальної активності, розвиток особистості учнів та набуття ними досвіду роботи в команді. Розглянуто особливості використання ігрових технологій на уроках фізики в старшій школі. Наведені приклади ігор, які можна використати під час вивчення різних розділів програми. Виокремлено методи та форми ігрових технологій на уроках фізики для організації навчально-пізнавальної діяльності учнів. Запропоновано різні ігри з метою використання на уроках фізики для учнів старшої школи.
  • Документ
    Вивчення основ дозиметрії в шкільному курсі фізики
    (2021) Чепурко Іван Олександрович; Chepurko Ivan Oleksandrovych; Салтикова Алла Іванівна; Saltykova Alla Ivanivna
    У кваліфікаційній роботі на основі аналізу наукової та методичної літератури встановлено зміст основних понять дозиметрії. Проведено аналіз радіометричних величин, які характеризують джерела іонізуючого випромінювання та дозиметричних, що оцінюють дію цього випромінювання на живу і неживу природу. Розглянуто питання радіаційного фону місцевості та норм радіаційної безпеки. Здійснено аналіз програм щодо місця питань дозиметрії та радіаційної безпеки у шкільному курсі фізики. Узагальнено досвід введення основних фізичних понять дозиметрії у старшій школі. Розроблено лабораторної роботи: «Вимірювання ступеня забруднення радіоактивними речовинами об'єктів житлової забудови та суспільних будівель» та здійснений її методичний супровід в умовах дистанційного навчання. Підготовлено конспекти уроків з таких тем: «Дозиметрія. Доза випромінювання. Захист людини від радіоактивності» та матеріали до вивчення теми» та «Радіоактивність. Види радіоактивного випромінювання».
  • Документ
    Прикладні аспекти шкільного курсу фізики
    (2021) Яременко Яна Вікторівна; Yaremenko Yana Viktorivna; Салтиков Д. І.; Saltykov D. I.
    У кваліфікаційній роботі досліджено найвизначніші досягнення прикладної фізики ХХ-ХХІ століть у контексті їх прикладної спрямованості: відкриття рентгенівських променів, штучного поділу ядер, транзисторного ефекту, створення лазера та розвиток нанотехнологій. Показано, що прикладна спрямованість навчання фізики є однією з основних вимог до організації навчальної діяльності. Наведено критерії відбору навчального матеріалу прикладного характеру відповідно до психологічних особливостей учнів. Розроблено методичні рекомендації щодо навчання прикладним аспектам фізики учнів старшої школи.
  • Документ
    Навчання учнів методам пізнання під час виконання домашнього фізичного експерименту
    (2021) Ільченко Вікторія Романівна; Ilchenko Viktoriia Romanivna; Каленик Михайло Вікторович; Kalenyk Mykhailo Viktorovych
    Кваліфікаційна робота викладена на 70 сторінок, вона містить 3 розділи, 5 ілюстрацій, 2 таблиці, 1 графік, 27 джерел в переліку посилань. Об’єктом розгляду є процес навчання фізики у навчальних закладах. Предмет дослідження – формування пізнавального інтересу учнів у процесі навчання фізики під час домашнього фізичного експерименту. Метою роботи є запропонована методика навчання учнів методами пізнання під час виконання домашніх дослідів з фізики. У першому розділі представлені основні поняття з методики викладання фізики та розглянуті види фізичних експериментів. У другому розділі – види домашніх фізичних експериментів, їх приклади та методичні вказівки щодо виконання лабораторної роботи. В остатньому розділі вказано методику сформування дослідницької пізнавальної діяльності під час виконання домашніх дослідів. За результатами роботи зроблено висновки щодо формування пізнавальної діяльності учнів.
  • Документ
    Впровадження дистанційної форми навчання учнів теми «Похідна та її застосування»
    (2021) Можна Леся Григорівна; Mozhna Lesia Hryhorivna; Мартиненко Олена Вікторівна; Martynenko Olena Viktorivna
    Магістерська наукова робота присвячена дослідженню технології організації дистанційного навчання математики школярів 10-11 класів та нормативно-правовому регулюванню навчального процесу ЗЗСО під час дистанційної форми навчання. В роботі охарактеризовано основні форми організації діяльності школярів при дистанційній освіті; з'ясовано психолого- педагогічні особливості сучасних учнів старшої школи, що виникають під час дистанційного навчання математики; виявлено специфіку використання Google- сервісів та інших систем дистанційної освіти при навчанні математики учнів старшої школи. Об'єкт дослідження: процес навчання математики учнів старшої школи. Мета роботи полягає в дослідженні особливостей дистанційної форми навчання математики учнів старшої школи, зокрема, теми «Похідна та її застосування». Практичне значення одержаних результатів пов'язане з їх використанням у практично-педагогічній діяльності вчителів математики закладів загальної середньої освіти, методистів, учнів, всіх, хто цікавиться вивченням математики.
  • Документ
    Використання методу навчальних проєктів в курсі алгебри та початків аналізу в 10-11 класах
    (2021) Кучменко Ангеліна Сергіївна; Kuchmenko Anhelina Serhiivna; Чкана Ярослав Олегович; Chkana Yaroslav Olehovych
    Робота складається зі вступу, двох розділів, висновків до кожного розділу, загальних висновків та списку використаних джерел. У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено об'єкт, предмет мету та завдання дослідження. У першому розділі «Теоретичні аспекти дослідження» розкрито особливості поняття методу проєктів, навчальний проєкт, історія виникнення, розвиток, розкрито класифікації навчальних проєктів в освітній діяльності, приклад моделі проєкту, принципи, етапи. У другому розділі «Використання навчальних проєктів на уроках математики у 10-11 класах» досліджено характерні особливості дітей цифрового покоління, проаналізовано методи проєктів в публікаціях вчителів математики. Наведено загальні методичні рекомендації щодо проведення опитування, щодо впровадження проєктної діяльності. Опитування щодо впровадження проєктної діяльності.
  • Документ
    Організація автоматизованого контролю знань учнів із використанням додатку Plickers
    (2021) Мойсеєнко Максим Ігорович; Moiseienko Maksym Ihorovych; Друшляк Марина Григорівна; Drushliak Maryna Hryhorivna
    Об’єкт дослідження: процес контролю знань учнів закладів загальної середньої освіти. Предмет дослідження: автоматизований контроль знань учнів із використанням додатку Plickers у закладах загальної середньої освіти. Мета дослідження: теоретичний аналіз проблеми автоматизованого контролю знань учнів та організація автоматизованого контролю знань учнів з використанням додатку Plickers. Кваліфікаційна робота складається зі вступу, двох розділів, загальних висновків та списку використаних джерел. У першому розділі «Теоретичні основи дослідження» проаналізовано проблеми сучасного контролю навчальних досягнень учнів; особливості автоматизованого контролю навчальних досягнень; використання засобів доповненої реальності при автоматизованому контролі знань. У другому розділі «Використання додатку Рlickers при організації автоматизованого контролю знань» висвітлено основні прийоми роботи з додатком Рlickers, розроблено змістове наповнення завдань для здійснення контролю знань учнів за допомогою Рlickers та наведено результати впровадження його при навчанні математики. Практична значущість дослідження полягає у розробці автоматизованого контролю знань учнів з теми «Вектори на площині» (9-й клас) із використання додатку Plickers.
  • Документ
    Інтегральні рівняння
    (2021) Коняєва Поліна Сергіївна; Koniaieva Polina Serhiivna; Чкана Ярослав Олегович; Chkana Yaroslav Olehovych
    Магістерська дипломна робота присвячена темі «Інтегральні рівняння». У роботі досліджено різні типи інтегральних рівнянь: рівняння Фредгольма, Вольтерра, Урисона, Гаммерштейна першого та другого роду; та основні методи їх розв’язування: метод послідовних наближень, метод ітерованих ядер, метод зведення до диференційного рівняння, метод операційного числення. Розроблено курс «Інтегральні рівняння» для студентів фізико-математичних факультетів педагогічних університетів. Мета дослідження – з’ясувати суть поняття інтегрального рівняння; розглянути типи інтегральних рівнянь та основні методи їх розв’язування; розробити курс «Інтегральні рівняння» для студентів фізико-математичного факультету; підібрати завдання для розв’язування на практичних заняттях. Об’єкт дослідження: інтегральні рівняння. Предмет дослідження: методи розв’язування інтегральних рівнянь. Наукова новизна та практичне значення: розробка курсу «Інтегральні рівняння» для студентів фізико-математичного факультету. Магістерська наукова робота містить 76 сторінок та 22 посилання на літературні джерела.
  • Документ
    Критеріальні умови в задачах теорії ігор
    (2021) Кіблицька Ольга Вікторівна; Kiblytska Olha Viktorivna; Одінцова Оксана Олександрівна; Odintsova Oksana Oleksandrivna
    В магістерській роботі розглянуто один з розділів прикладної математики - теорію ігор, яка має дуже важливе значення для штучного інтелекту, кібернетики та економіки. Проведено аналіз основних досліджень та публікацій. Розкрито основні поняття теорії гри: хід гравця, особистий хід, випадковий хід, платежі, стратегія гравця. Наведено основні типи ігор. Розкрито принцип мінімакса, поняття сідлової точки. Наведено приклади класичних задач із розв’язуванням та аналізом розв’язків. Надано характеристику матричних ігор, які розв’язуються в чистих та змішаних стратегіях. Розглянуто алгоритм перетворення матричних ігор в задачі лінійного програмування та методи їх розв’язування. Розглянуто поняття ігри з природою, наведено критерії прийняття рішень в умовах ризику та повної невизначеності, проілюстровано прикладами їх застосування. Створено низку задач, які розв’язано розглядуваними критеріями, проведено аналіз одержаних розв’язків.
  • Документ
    Особливості навчання математичного аналізу в умовах змішаного навчання
    (2021) Карпичко Анастасія Вікторівна; Karpychko Anastasiia Viktorivna; Мартиненко Олена Вікторівна; Martynenko Olena Viktorivna
    Магістерська дипломна робота присвячена дослідженню особливостей навчання математичного аналізу в умовах змішаного навчання. У роботі проаналізовано основні поняття, компоненти, переваги та недоліки змішаного навчання, розглянуто нормативно-правове забезпечення організації змішаного навчання в закладах вищої освіти України. Досліджено особливості використання IT-технологій при змішаному навчанні, специфіку вивчення похідної в умовах змішаного навчання, особливості організації лекційного курсу математичного аналізу та проведення лекційних занять із використанням онлайн-сервісів, зокрема, платформи «Moodle». Розглянуто методику формування вмінь розв'язувати практичні завдання та розроблено систему завдань для перевірки знань студентів. Об'єкт дослідження - процес навчання математичного аналізу в закладах вищої освіти. Предмет дослідження - особливості організації навчання математичного аналізу в умовах змішаного навчання. Мета дослідження полягає у представлені результатів аналізу трактування сутності змішаного навчання та дослідженні специфіки впровадження його елементів при навчанні математичного аналізу в закладах вищої освіти. Магістерська наукова робота містить 58 сторінок, 44 посилання на літературні джерела.
  • Документ
    Система підготовки учнів до зовнішнього незалежного оцінювання з математики
    (2021) Заєць Марія Олександрівна; Zaiets Mariia Oleksandrivna; Друшляк Марина Григорівна; Drushliak Maryna Hryhorivna
    Робота складається зі вступу, двох розділів, висновків та списку використаних джерел. У вступі розглянуто актуальність роботи, визначено об’єкт, предмет, мету та завдання дослідження. У першому розділі «Проблема оцінювання навчальних досягнень учнів з математики» дано означення ключових понять «оцінювання», «навчальні досягнення школярів», «якість»; описано функції оцінювання навчальних досягнень та основні форми оцінювання навчальних досягнень; розглянуто методичні особливості оцінювання навчальних досягнень учнів основної та старшої школи; розглянуто та проаналізовано такий вид оцінювання навчальних досягнень як зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО); описано історію становлення ЗНО; проаналізовано напрямки психологічної підготовки школярів до зовнішнього незалежного оцінювання з детальними рекомендаціями кожному із учасників такого процесу. У другому розділі «Підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання з математики» проаналізовано типи завдань ЗНО з математики з прикладами, пояснено сутність поняття «статистична складність» завдання ЗНО; описано методичні особливості кожної змістової лінії шкільного курсу математики та створено пам’ятки для вчителів у межах кожної змістової лінії, які можна використовувати при підготовці до ЗНО; виокремлено шляхи підготовки до ЗНО, розроблено факультатив з розв’язування задач ЗНО з математики, зроблено порівняльний аналіз курсів з підготовки до ЗНО на відкритих освітніх ресурсах, акцентовано увагу на феномені репетиторства при підготовці до ЗНО.
  • Документ
    Формування дослідницької компетентності учнів в процесі виконання домашнього експерименту
    (2020) Щупачинська Аніта Володимирівна; Shchupachynska Anita Volodymyrivna; Завражна Олена Михайлівна; Zavrazhna Olena Mykhailivna
    У роботі проаналізовано сутність, структуру та зміст дослідницької компетентності учнів, окреслено шляхи її формування під час виконання домашніх дослідів. Також проведено аналіз видів навчальних завдань для домашніх спостережень, дослідів та експериментів з фізики, розглянуто дидактичні можливості домашнього експерименту з фізики як засобу формування дослідницької компетентності учнів. У роботі запропоновано розробку методики формування дослідницької компетентності учнів основної школи під час виконання домашніх дослідів.
  • Документ
    Методика організації та проведення дидактичних ігор на кроках фізики
    (2020) Шкробот Жанна Миколаївна; Shkrobot Zhanna Mykolaivna; Каленик Михайло Вікторович; Kalenyk Mykhailo Viktorovych
    У даній роботі розглядається поняття застосування дидактичної гри у ході оволодіння знаннями з фізики учнями основної та старшої школи. Визначено завдання гри. Виокремлено її цінності, а також критерії. Зазначено вимоги до проведення ігрової діяльності. Наведено структуру дидактичної гри. Надано класифікацію дидактичних ігор. Визначено роль дидактичної гри у навчальному процесі. Наведено приклади дидактичних, інтелектуальних ігор та ігрових елементів, які можна використати на уроках. Розглянуто проблему гри, як дидактичного методу навчання. Застосування ігрової технології при вивченні фізики. Методи проведення дидактичних ігор з наведеними прикладами. Розглянуто роль використання дидактичних ігор як засіб активізації пізнавальних інтересів учнів. На основі аналізу теоретичних джерел обґрунтовано доцільність використання комп’ютерних ігор у ході вивчення фізики учнями 7-11 класів та використання ігор у ході підготовки учнів 11 класу до ЗНО.
  • Документ
    Компетентнісний підхід у навчанні оптики в шкільному курсі фізи-ки
    (2020) Свириденко Тарас Анатолійович; Svyrydenko Taras Anatoliiovych; Салтикова Алла Іванівна; Saltykova Alla Ivanivna
    У кваліфікаційній роботі розкрито основні питання формування компетентностей при навчанні оптики в шкільному курсі фізики, проаналі-зовано методику організації проектної діяльності при вивчені теми «опти-ка», досліджено особливості використання інформаційно-комунікаційних технологій під час вивчення теми «оптика» на уроках фізики та запропо-новано мультимедійні роботи.
  • Документ
    Технології навчання фізики в закладах загальної середньої освіти
    (2020) Махиня Яна Ігорівна; Makhynia Yana Ihorivna; Салтикова Алла Іванівна; Saltykova Alla Ivanivna
    У кваліфікаційній роботі були розкриті можливості впровадження у навчальний процес з фізики інноваційні технології навчання. Визначені можливості впровадження у навчальний процес інноваційних технологій навчання, як ключової компетентності у процесі навчання учнів фізики. У ході дослідження було розглянуто поняття технологій та їх виникнення, проведено аналіз особливостей інноваційних та традиційних технологій, розглянуті інноваційні технології в навчанні фізики та розроблено уроки з розділу «Механіка» в інноваційних технологіях. Результати подані в роботі можуть бути корисними для студентів фізико-математичного факультету педагогічних навчальних закладів та вчителям фізики.