Дошкільна і початкова освіта: реалії та перспективи

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 22
  • Документ
    Використання LEGO-технології як засобу розвитку обдарованості дітей старшого дошкільного віку
    (ФОП Цьома С. П., 2023) Пічкуренко Лілія; Pichkurenko Liliia; Бутенко Віта Григорівна; Butenko Vita Hryhorivna
    У статті розкрито історію створення конструктора LEGO; визначено переваги LEGO перед іншими видами конструкторів; схарактеризовано принципи та функції розвитку обдарованості дітей старшого дошкільного віку засобами LEGO-технології; виокремлено форми, методи та прийоми для означеного розвитку.
  • Документ
    Використання засобів мнемотехніки для формування мовленнєвої компетентності дітей старшого дошкільного віку
    (ФОП Цьома С. П., 2023) Пашкова Надія; Pashkova Nadiia; Бутенко Віта Григорівна; Butenko Vita Hryhorivna
    У статті розкрито сутність мнемотехніки як сукупності прийомів ефективного запам’ятовування нової інформації при формуванні кількісних уявлень у дітей старшого дошкільного віку; обґрунтовано можливості використання засобів мнемотехніки для формування мовленнєвої компетентності дітей старшого дошкільного віку.
  • Документ
    Словесна творчість дітей старшого дошкільного віку як педагогічна проблема
    (ФОП Цьома С. П., 2023) Мироненко Ірина; Myronenko Iryna; Бутенко Віта Григорівна; Butenko Vita Hryhorivna
    У статті обґрунтовано розвиток словесної творчості дітей старшого дошкільного віку як педагогічну проблему, що полягає: у визначенні етапів розвитку словесної творчості дітей старшого дошкільного віку; характеристиці способів розв'язання проблеми щодо факторів та причин, що впливають на розвиток словесної творчості дітей старшого дошкільного віку; розгляді умов для розвитку словесної творчості дітей старшого дошкільного віку.
  • Документ
    Дефінітивна характеристика проблеми сенсорного виховання дітей раннього віку
    (ФОП Цьома С. П., 2023) Літуча Дар’я; Litucha Dar’ia; Бутенко Віта Григорівна; Butenko Vita Hryhorivna
    У статті здійснено характеристику ключових понять проблеми сенсорного розвитку дітей раннього віку: «відчуття», «сприймання», «органи чуття», «сенсорна культура», «сенсорні здібності», «сенсорне виховання», «сенсорний розвиток», «сенсорні еталони».
  • Документ
    Дитячий фольклор як засіб комунікативно-мовленнєвого розвитку дітей раннього віку
    (ФОП Цьома С. П., 2023) Бодавська Богдана; Bodavska Bohdana; Бутенко Віта Григорівна; Butenko Vita Hryhorivna
    У статті визначено сутність понять «фольклор», «дитячий фольклор»; розкрито можливості різних жанрів дитячого фольклору (колискових пісень, забавлянок, потішок, примовок, прозивалок, мовчанок, мирилок, загадок, закличок, лічилок, скоромовок, прислів’їв, приказок, казок, народних ігор-забав) для комунікативно-мовленнєвого розвитку дітей раннього віку.
  • Документ
    Сюжетно-рольова гра як засіб логіко-математичного розвитку дітей молодшого дошкільного віку
    (ФОП Цьома С. П., 2023) Єртахова Оксана; Yertakhova Oksana; Бутенко Віта Григорівна; Butenko Vita Hryhorivna
    У статті розкрито сутність наукової категорії «логіко-математичний розвиток» та її основних складових; окреслено ключові напрями роботи з логіко-математичного розвитку дітей молодшого дошкільного віку; визначено можливості використання сюжетно-рольової гри в логіко-математичному розвитку дітей молодшого дошкільного віку.
  • Документ
    Особливості сенсорного виховання дітей молодшого дошкільного віку
    (Суми: ФОП Цьома С.П., 2023) Горох Вікторія; Horokh Viktoriia; Бутенко Віта Григорівна; Butenko Vita Hryhorivna
    У статті з’ясовано, що особливостями сенсорно-пізнавального розвитку дітей молодшого дошкільного віку є: зниження порогів чутливості; зростання гостроти зору, спроможність розрізняти відтінки кольорів, розвиток звуковисотного та фонематичного слуху, відчуття дотику тощо; розвиток орієнтувально-обстежувальної діяльності, провідним різновидом якої є акт розглядання, який набуває самостійності; інтелектуалізація сприймання, що тісно пов’язане зі змістом діяльності дитини; воно стає цілеспрямованим, планомірним, керованим, усвідомленим; засвоєння сенсорних еталонів.
  • Документ
    Режисерська гра як засіб формування екологічної культури дітей старшого дошкільного віку
    (ФОП Цьома С. П., 2023) Давидова Катерина; Davydova Kateryna; Бутенко Віта Григорівна; Butenko Vita Hryhorivna
    У статті визначено потенціал режисерської гри у формуванні екологічної культури дітей старшого дошкільного віку, що полягає у характеристиці структурних компонентів режисерської гри; виділенні підготовчого, впроваджуваного, розвивального, творчого етапів формування екологічної культури дітей старшого дошкільного віку та розкритті їх сутності.
  • Документ
    Сенсорний розвиток дітей дошкільного віку в процесі ігор із природним матеріалом
    (ФОП Цьома С. П., 2023) Заговайло Олександра; Zahovailo Oleksandra; Бутенко Віта Григорівна; Butenko Vita Hryhorivna
    У статті розкрито сутність поняття «сенсорний розвиток»; визначено можливості сенсорного розвитку дітей дошкільного віку в процесі ігор із природним матеріалом; наведено приклади ігор із використанням природного матеріалу з дітьми дошкільного віку.
  • Документ
    Формування культури здорового способу життя дітей старшого дошкільного віку в сучасному закладі дошкільної освіти
    (ФОП Цьома С. ., 2023) Клипа Аліна; Klypa Alina; Бутенко Віта Григорівна; Butenko Vita Hryhorivna
    У статті визначено сутність ключових понять дослідження «спосіб життя», «здоров’я», «культура», здоровий спосіб життя»; подано комплексний план здоров’язбережувальної роботи, що включає два основних розділи: робота з педагогами та робота з дітьми; досліджено напрями формування культури здорового способу життя дітей старшого дошкільного віку в сучасному закладі дошкільної освіти.
  • Документ
    Використання театралізованих ігор у формуванні комунікативної компетентності дітей старшого дошкільного віку
    (ФОП Цьома С. П., 2023) Колодка Анна; Kolodka Anna; Бутенко Віта Григорівна; Butenko Vita Hryhorivna
    У статті проаналізовано визначення сутності ключових понять дослідження «комунікація», «спілкування», «комунікативна компетентність»; досліджено потенціал театралізованих ігор у формуванні комунікативної компетентності дітей старшого дошкільного віку; встановлено позитивний вплив театралізованих ігор на основні психічні процеси дитини (мовлення, уява, увага, пам’ять).
  • Документ
    Вплив казки на формування художньо-мовленнєвої компетентності дітей старшого дошкільного віку
    (ФОП Цьома С. П., 2023) Пишна Діана; Pyshna Diana; Бутенко Віта Григорівна; Butenko Vita Hryhorivna
    У статті проаналізовано сутність понять «компетентність», «художньо-мовленнєва діяльність», «художньо-мовленнєва компетентність»; уточнено жанрові різновиди, функції казок та їх змістові особливості; визначено аспекти впливу казки на формування художньо-мовленнєвої компетентності дітей старшого дошкільного віку.
  • Документ
    Дошкільна і початкова освіта: реалії та перспективи
    (CумДПУ імені А. С. Макаренка, 2023)
    Збірник містить матеріали наукових доробок у вигляді статей, розвідок, досліджень студентів, магістрантів та молодих науковців. Праці науковців розкривають актуальні проблеми дошкільної та початкової освіти, теоретичні та методичні засади підготовки дітей до школи, наступність і перспективність навчально-виховної роботи в закладі дошкільної освіти і закладі загальної середньої освіти, проблеми підготовки майбутніх фахівців дошкільної і початкової освіти у закладі вищої освіти.
  • Документ
    LEGO-технологія як засіб інтелектуального розвитку дітей старшого дошкільного віку
    (2020) Бутенко Віта Григорівна; Бесага Ірина Русланівна; Butenko Vita Hryhorivna; Besaha Iryna Ruslanivna
    У статті визначено види пізнавальної активності, притаманних дітям дошкільного віку; охарактеризовано значення використання LEGO-технології в освітньому процесі сучасного закладу дошкільної освіти; розкрито вплив LEGO-технології на інтелектуальний розвиток дітей старшого дошкільного віку.
  • Документ
    Дошкільна і початкова освіта: реалії та перспективи
    (2021)
    Збірник містить матеріали наукових доробок у вигляді статей, розвідок, досліджень студентів, магістрантів та молодих науковців. Праці науковців розкривають актуальні проблеми дошкільної та початкової освіти, теоретичні та методичні засади підготовки дітей до школи, наступність і перспективність навчально-виховної роботи в закладі дошкільної освіти і закладі загальної середньої освіти, проблеми підготовки майбутніх фахівців дошкільної і початкової освіти у закладі вищої освіти.
  • Документ
    Організація самостійної роботи молодших школярів
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Коробкіна Ганна В’ячеславівна; Korobkina Hanna Viacheslavivna; Васько Ольга Олександрівна; Vasko Olha Oleksandrivna
    В статті розкривається сутність поняття «самостійна робота». Розкриваються особливості організації самостійної роботи молодших школярів в умовах впровадження ідей Нової української школи.
  • Документ
    Технології навчання у дискусії: сутність, реалізація
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Півоварова Ірина Володимирівна; Pivovarova Iryna Volodymyrivna; Васько Ольга Олександрівна; Vasko Olha Oleksandrivna
    У статті розкрито сутність технологій навчання у дискусії, продемонстровано можливості реалізації технології «Метод ПРЕС» при вивченні математики в початкових класах.
  • Документ
    Структура навчальної діяльності в молодшому шкільному віці з точки зору науково-дослідних позицій
    (ФОП Цьома С. П., 2018-04) Павлущенко Наталія Миколаївна; Pavlushchenko Nataliia Mykolaivna; Жук Ірина; Zhuk Iryna
    У статті розглядаються питання висвітлення особливостей структурних компонентів навчальної діяльності молодших школярів з різних наукових ракурсів.
  • Документ
    Дидактичні особливості вивчення художніх творів у закладах дошкільної освіти
    (ФОП Цьома С. П., 2018-04) Павлущенко Наталія Миколаївна; Pavlushchenko Nataliia Mykolaivna; Варченко Анна; Varchenko Anna
    У статті розглядаються питання висвітлення педагогічних особливостей як викладання, так і вивчення художніх творів в закладах дошкільної освіти з урахуванням засобів логіко-емоційної виразності читання сучасних науково-дидактичних запитів.
  • Документ
    Психолого-педагогічні аспекти адаптації дітей старшого дошкільного віку до умов школи
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2018-04) Павлущенко Наталія Миколаївна; Pavlushchenko Nataliia Mykolaivna; Ткачук Ольга; Tkachuk Olha
    У статті розглядаються питання адаптації дітей старшого дошкільного віку до навчальних умов з точки зору висвітлення психолого-педагогічних її аспектів. Схарактеризовано причини дезадаптації дітей шестирічного віку до умов школи.