Навчальні видання

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 16 з 16
  • Документ
    Методичні рекомендації до виробничої педагогічної практики у закладах загальної середньої освіти (1–2 класи)
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2024) Павлущенко Наталія Миколаївна; Pavlushchenko Nataliia Mykolaivna
    У методичних рекомендаціях подано інформацію, яка містять систематизований методичний і практичний матеріал, що дозволить адекватно організувати у здобувачів вищої освіти спеціальності 013 Початкова освіта ОС Магістр виробничу педагогічну практику у закладах загальної середньої освіти (1-2 класи): детально упорядковано мету, завдання, критерії оцінювання і структуру виробничої практики. Пропонована розробка включає інформативні інструктивно-методичні матеріали до проведення уроків у початковій школі, які викладено чітко і лаконічно. Методичні рекомендації розроблено у відповідності до робочої програми і чинної освітньо-професійної програми підготовки магістрів спеціальності 013 Початкова освіта.
  • Документ
    Методичні рекомендації до самостійної роботи з курсу «Педагогічне партнерство з різними соціальними інституціями»
    (CумДПУ імені А. С. Макаренка, 2023) Колишкіна Алла Петрівна; Kolyshkina Alla Petrivna
    Methodological recommendations consider the issue of implementation Concepts of the New Ukrainian School, in particular – pedagogy of partnership between by all participants of the educational process. Contains theoretical materials, practical advice from the work experience of primary school, revealed theoretical the basics of school-family interaction in the education of younger schoolchildren. The conceptual principles of school-family interaction are characterized and outlined psychological and pedagogical education of parents. The purpose of the manuscript is preparation future primary school teachers to pedagogical partnership with various social institutions for the purpose of educating younger schoolchildren. Content and the structure of methodical recommendations allows to ensure an independent the work of education seekers in the educational discipline "Pedagogical partnership with by various social institutions". Recommended for education seekers specialty 013 "Primary education" full-time and part-time education.
  • Документ
    Навчальна пропедевтична практика в ЗЗСО (виховні заходи)
    (CумДПУ імені А. С. Макаренка, 2023) Колишкіна Алла Петрівна; Kolyshkina Alla Petrivna
    У методичних рекомендаціях пропонується організація навчальної пропедевтичної практики в ЗЗСО (виховні заходи). Представлена програма практики, в якій висвітлюється мета, завдання і зміст практики. Поданий перелік і зразок оформлення звітної документації, а саме, звіт і щоденник здобувача освіти з навчальної пропедевтичної практики в ЗЗСО (виховні заходи). Методичні рекомендації розраховані для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня другого року навчання спеціальності 013 Початкова освіта, а також будуть корисними для викладачів і методистів, учителів закладів загальної середньої освіти.
  • Документ
    Методичні рекомендації до вибіркового курсу «Сучасні освітні системи країн Європи»
    (CумДПУ імені А. С. Макаренка, 2023) Білєр Оксана Славіківна; Bilier Oksana Slavikivna
    У методичних рекомендаціях подано матеріали, що містять систематизований методичний і практичний матеріал, що дозволить правильно організувати формування у здобувачів бакалаврського рівня цілісної і логічно-послідовної системи знань з провідних ефективних освітніх систем Європи, умінь аналізувати, адаптувати та синтезувати отриману систему знань для використання у практичній діяльності та підвищувати свою професійну компетентність через ознайомлення з європейськими освітніми системами та синтезом їх позитивних сторін для використання у власній професійній діяльності. Для здобувачів вищої педагогічної освіти, вчителів початкового рівня освіти.
  • Документ
    Програма кваліфікаційного екзамену з англійської мови з методикою викладання в початковій школі
    (CумДПУ імені А. С. Макаренка, 2023) Білєр Оксана Славіківна; Bilier Oksana Slavikivna
    Програма призначена для складання випускного атестаційного іспиту спеціальності 013Початкова освіта із додатковою спеціальністю 014.02 Англійська мова та література і складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів початкової освіти. У програмі відображені основні вимоги до знань випускників та надані методичні рекомендації щодо підготовки відповідей за кваліфікаційним екзаменом з англійської мови з методикою викладання в початковій школі.
  • Документ
    Методичні рекомендації до курсу «Вступ до спеціальності»
    (CумДПУ імені А. С. Макаренка, 2023) Білєр Оксана Славіківна; Bilier Oksana Slavikivna
    У методичних рекомендаціях подано матеріали, що містять систематизований методичний і практичний матеріал, що дозволить правильно формувати у здобувачів загальне уявлення про структуру, зміст, характер і специфіку майбутньої професійної діяльності; ознайомити їх зі змістом та основними формами навчання у закладі вищої початкової освіти; надати уявлення про раціональні форми, методи самостійної роботи та роль самовиховання у формуванні основ педагогічної майстерності та фахових компетентностей; сприяти формуванню загальних, професійних компетентностей вчителя початкових класів. Для здобувачів вищої педагогічної освіти спеціальності 013 Початкова освіта.
  • Документ
    Методичні рекомендації до курсу «Методика навчання іноземної мови»
    (CумДПУ імені А. С. Макаренка, 2023) Білєр Оксана Славіківна; Bilier Oksana Slavikivna
    У методичних рекомендаціях подано матеріали, що містять систематизований методичний і практичний матеріал, що дозволить правильно організувати формування відповідних компетентностей і програмованих результатів навчання здобувачів спеціальності 013 Початкова освіта в методиці викладання мовно-літературної галуз початкової освіти (англійська мова). Для здобувачів вищої освіти, вчителів початкового рівня освіти.
  • Документ
    Психологія дитячої творчості
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2023) Гаврило Олена Іллівна; Havrylo Olena Illivna; Колишкіна Алла Петрівна; Kolyshkina Alla Petrivna
    Даний посібник призначено для здобувачів вищої освіти за спеціальністю 012 «Дошкільна освіта», а також вихователів, керівників та методистів дошкільних навчальних закладів.
  • Документ
    Основи педіатрії
    (CумДПУ імені А. С. Макаренка, 2018) Кондратюк Світлана Миколаївна; Kondratiuk Svitlana Mykolaivna
    У методичних рекомендаціях подано матеріали, які містять систематизований теоретичний матеріал і завдання до практичних занять, що дозволить майбутнім вихователям засвоїти основи дитячих інфекційних хвороб і вчасно попереджати їх розповсюдження серед дитячої аудиторії у закладах дошкільної освіти. Для здобувачів вищої освіти, вихователів закладів дошкільної освіти.
  • Документ
    Педіатрія: дитячі інфекційні хвороби
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2022) Кондратюк Світлана Миколаївна; Kondratiuk Svitlana Mykolaivna
    У методичних рекомендаціях подано матеріали, які містять систематизований теоретичний матеріал і завдання до практичних занять, що дозволить майбутнім вихователям засвоїти основи дитячих інфекційних хвороб і вчасно попереджати їх розповсюдження серед дитячої аудиторії у закладах дошкільної освіти. Для здобувачів вищої освіти, вихователів закладів дошкільної освіти.
  • Документ
    Preschool Education in Foreign Countries: Theory and Practice
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2022) Шаповалова Ольга Віталіївна; Shapovalova Olha Vitaliivna; Кондратюк Світлана Миколаївна; Kondratiuk Svitlana Mykolaivna; Бутенко Віта Григорівна; Butenko Vita Hryhorivna; Харькова Євдокія Дмитрівна; Kharkova Yevdokiia Dmytrivna; Парфілова Світлана Леонідівна; Parfilova Svitlana Leonidivna; Іонова Ірина Миколаївна; Ionova Iryna Mykolaivna
    The handbook covers the main tasks and content of the leading conceptual, basic and variable program documents on current issues of theory, general cultural development, world achievements in pedagogy, which ensure integration of the national education system into the world and European area. The systematic coverage of the results of analysis of the source base of education systems of different countries was conducted in order to identify global patterns and trends in education and take into account their specifics in domestic pedagogy. The foundations of modern and perspective development of domestic preschool education on the basis of the analysis of foreign pedagogical experience achievements are given.
  • Документ
    Методичні рекомендації до самостійної роботи з навчальної дисципліни «Методика ознайомлення дітей з природним довкіллям та соціумом»
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2022) Гаврило Олена Іллівна; Havrylo Olena Illivna
    Методичні рекомендації розроблені для здобувачів освіти за скороченим терміном навчання денної та заочної форм навчання у відповідності до навчального плану підготовки бакалаврів за спеціальністю 012 Дошкільна освіта. Збірник містить методичні поради, практичні рекомендації та вимоги до виконання самостійної роботи з дисципліни «Методика ознайомлення дітей з природним довкіллям та соціумом».
  • Документ
    Підготовка майбутніх вчителів початкових класів до використання інтерактивних технологій на уроках математики в початковій школі
    (ФОП Цьома С.П., 2021) Васько Ольга Олександрівна; Vasko Olha Oleksandrivna
    В розділі моногорафії розглядаються особливості підготовки майбутніх вчителів початкових класів до використання інтерактивних технологій на уроках математики в початковій школі
  • Документ
    Анатомія, патологія дітей з основами валеології
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2021) Кондратюк Світлана Миколаївна; Kondratiuk Svitlana Mykolaivna
    Навчальний посібник покликаний надати майбутнім педагогам загальні знання про анатомо-морфологічні особливості будови дитячого організму, сформувати поняття про взаємозумовленість будови та функції органу (системи), про механізми регулювання фізіологічних процесів зростаючого організму. Дати основні поняття про хвороби, закономірності, причини і механізми перебігу патологічних процесів у дитячому віці з метою збереження здоров’я і життя підростаючого покоління. Здоров’я дає можливість людині вчитися, працювати, займатися спортом. Водночас здоров’я населення – це народне надбання, важлива умова розвитку суспільства. Матеріали посібника охоплюють широкий спектр проявів різних дитячих хвороб, валеологічні основи організації життя дітей, особливості їх виховання і навчання.
  • Документ
    Технологія формування дослідницької діяльності у дошкільників
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2021) Гаврило Олена Іллівна; Havrylo Olena Illivna
    Навчально-методичний посібник «Технологія формування дослідницької діяльності у дошкільників» у стислій формі висвітлюють психолого-педагогічні і методичні основи формування у дітей дошкільного віку умінь і навичок досліджувати довкілля, розвитку пізнавального інтересу і розумових здібностей у пошуково-дослідній діяльності. Посібник містить теоретичні відомості, питання та завдання для самопідготовки. Даний навчально-методичний посібник призначено для здобувачів вищої освіти за освітньо-професійною програмою підготовки магістрів спеціальності 012 «Дошкільна освіта», а також вихователів, керівників та методистів закладів дошкільної освіти.
  • Документ
    Роль сім'ї у дошкільній освіті: теорія і практика
    (Вид-во СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Шаповалова Ольга Віталіївна; Shapovalova Olha Vitaliivna
    Навчальний посібник «Роль сім'ї у дошкільній освіті: теорія і практика» висвітлює основні завдання та зміст провідних концептуальних, базових та варіативних програмових документів з актуальних проблем теорії і методики співпраці з родинами. Подано системне висвітлення основ родинних взаємовідносин (соціально-правових, анатомо-фізіологічних, морально-етичних. соціально-психологічних, господарсько-економічних. естетичних, педагогічних). Надано основи формування теоретичної бази знань про завдання, зміст, форми та методи роботи щодо співпраці з родинами: прищеплення майбутнім вихователям знань з психології сім’ї, родинного виховання, підготовки молоді до сімейного життя, консультативної допомоги сім'ї. Охарактеризовано передовий педагогічний досвід роботи з родинами при підготовці до практичного втілення набутих знань в сучасних умовах розвитку суспільства.