Голодомор на Сумщині у спогадах очевидців

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2018
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
«МакДен»
Анотація
Збірник містить спогади очевидців голодоморів 1932-1933 років та 1946-1947 років на Сумщині, зібрані учнівською та студентською молоддю.
Digest contains bystanders’ memories about famine in 1932-1933 and in 1946-1947 in Sumy region, memories are collected by pupils and students.
Опис
Пропоноване видання є результатом науково-пошукової програми «Голодомор у пам’яті народу», яку розробив і очолив кандидат філологічних наук, доцент Сумського державного педагогічного університету С. П’ятаченко і яка діяла протягом 2007-2008 років. У ній узяли участь більше 200 пошуковців ― студентів, учнів, педагогів, музейних працівників, бібліотекарів, працівників сільських рад. Програма передбачала збір свідчень про Голодомор 1932-1933 рр. від безпосередніх очевидців. Наслідком копіткої роботи стала збірка «Голодомор на Сумщині у спогадах очевидців», дві частини якої вийшли друком у Сумах у 2008 році. Особливістю цього проекту стала активна участь молоді в збирацькій роботі та безпосередньому спілкуванні з очевидцями голодоморів, адже у людській пам’яті зберіглася згадка й про інший Голодомор ― 1946-1947 рр. Цей досвід назавжди переконав учасників проекту в реальності трагедії Голодоморів, її масштабах і злочинній, нелюдській природі. Протягом наступних років архів наукової лабораторії фольклору, яку в Сумському педагогічному університеті очолює С. П’ятаченко, поповнився ще кількома десятками дбайливо записаних свідчень про цю найстрашнішу трагедію, що спіткала українців у ХХ столітті. Увесь цей важливий із наукової точки зору матеріал укладено до пропонованого увазі читача доповненого та оновленого перевидання, до якого увійшли спогади 400 старожилів Сумщини, у яких і до сьогодні перед очима стоять моторошні картини тих чорних років. Кожен запис паспортизований, наведена інформація про оповідача, за можливості подане його фото, вказано, хто й де зробив запис. Усі вісімнадцять районів області представлені 197 населеними пунктами, яких торкнулася ця біда.
Ключові слова
голодомор, Сумщина, спогади, очевидці, holodomor, famine, Sumy region, memories, bystanders
Бібліографічний опис
Голодомор на Сумщині у спогадах очевидців : збірник матеріалів : до 85-их роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні / упоряд., авт. передм. та прим. С. В. П’ятаченко. – Видання друге. – Суми : «МакДен», 2018. – 368 с.