Органічні кислоти сировини Rhus typhina L

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2025
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
У статті представлено результати дослідження вмісту біологічно активних речовин, органічних кислот та аскорбінової кислоти, у плодах та листі сумаху оленерогого (Rhus typhina L.). Показано, що рослини цього виду вирізняється високою адаптивністю до умов помірного клімату, декоративністю, стабільною врожайністю, що робить його перспективним об’єктом культивації та сировинної заготівлі. У ході дослідження проаналізовано кількісний вміст суми органічних кислот та аскорбінової кислоти у різних частинах рослини залежно від тривалості екстрагування та умов проведення екстракції. Встановлено, що вміст досліджуваних сполук є вищим у плодах, порівняно з листям Rhus typhina L. Показано, що збільшення тривалості екстрагування сприяє підвищенню вмісту органічних кислот у екстрактах, одержаних із свіжого листя, проте не є ефективним для виділення аскорбінової кислоти внаслідок процесів окиснення її киснем повітря. Для процесу екстрагування із плодів збільшення часу процесу не призводить до значного підвищення вмісту біологічно активних речовин, оскільки основна їх кількість переходить в екстракт протягом першої години. Доведено ефективність застосування ультразвукового опромінення як фізичного методу інтенсифікації екстрагування біологічно активних речовин з листя. Використання такого підходу сприяє суттєвому підвищенню вмісту як суми органічних кислот, так і аскорбінової кислоти у одержаних екстрактах. У випадку плодів, ультразвукове опромінення не продемонструвало істотної переваги у порівнянні з екстракцією за звичайних умов. Отримані результати підтверджують доцільність подальшого дослідження сумаху оленерогого як джерела перспективної фітосировини з вираженим біоактивним потенціалом. Низька токсичність, високі агротехнічні показники і хімічне багатство цієї рослини зумовлюють її привабливість для фармацевтичної, харчової та косметичної промисловості.
Опис
Ключові слова
органічні кислоти, аскорбінова кислота, Rhus typhina L., сумах оленерогий, ультразвукове опромінення, біологічно активні речовини, organic acids, ascorbic acid, Rhus typhina L., staghorn sumac, ultrasound irradiation, biologically active compounds
Бібліографічний опис
Харченко, Ю. Органічні кислоти сировини Rhus typhina L [Текст] / Ю. Харченко, А. Дашутіна // Проблеми хімії та сталого розвитку. – 2025. – № 2. – С. 26–37. – DOI: https://doi.org/10.32782/pcsd-2025-2-9
Зібрання