Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.sspu.edu.ua/handle/123456789/2466
Title: Поліпшення якості води як фактор здоров’я людини
Other Titles: Improving the Quality of Water as a Factor of Human Health
Authors: Бернацький, Микола Васильович
Bernatskyi, Mykola Vasylovych
Keywords: біологічне забруднення
фільтруюче завантаження
запах і присмак води
сірководень
регенерація фільтрів
biological contamination
filtering media
smell and taste of water
hydrogen sulfide
filter regeneration
Issue Date: 2014
Citation: Бернацький, М. В. Поліпшення якості води як фактор здоров’я людини [Текст] / М. В. Бернацький // Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології : науковий журнал / Міністерство освіти і науки України, Сумський державний університет імені А. С. Макаренка ; редкол.: А. А. Сбруєва, О. Є. Антонова, Дж. Бішоп та ін. – Суми : СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2014. – № 2 (36). – С. 185–193.
Abstract: За даними ВООЗ природна вода, як із підземних джерел (за рахунок значного антропогенного навантаження), так і з поверхневих містить значну кількість токсичних речовин. Споживання такої води без відповідної технології очищення призводить до підвищення захворювань, а в деяких випадках навіть до смерті людини. Тому особливого значення набуває вибір правильного способу поліпшення якості води, щоб зробити її придатною для вживання й використання в технологічному циклі приготування інших харчових продуктів. Нами були проведені дослідження й виконані роботи з реконструкції очисних споруд очищення артезіанської води на ДП «Козлівський спиртовий завод» з метою зменшення вмісту шкідливих органічних речовин. У результаті проведених робіт якість води відповідає вимогам нормативних документів.
According to The World Health Organization natural water as from groundwater sources (due to the significant anthropogenic load) and from surface contains a significant amount of toxic substances. The consumption of such a water purification technology without a corresponding increase leads to diseases and in certain cases even death. Therefore it is particularly important to choose the right method for improving the quality of water to make it suitable for consumption and use in the technology cycle of food preparation. We have conducted studies and works on reconstruction of treatment facilities for water purification SE «Kozlov distillery» in order to reduce the content of harmful organic substances. As a result of this work the water quality meets the requirements of normative documents. The hygienical requirements to quality of water of the centralized economic-drinkable water-supply and by additional requirements have been conditioned by the specific of production. The biological method of regeneration is based on the vital functions of bacteria mineralizing occlusioned coal organic compounds, however, this process flows too slowly. A thermal method consists of burning of occlusioned organic compounds in the special stoves at a temperature 800–900°С. Such a method needs considerable energy expenses, adherence of the technological modes and accompanied by the losses of coal, that present 5–7%, and sometimes arrive at 15–20%. A chemical method envisages treatment of coal meadows or acids. In particular, it is recommended to conduct previous treatment a pair, and then meadow or acid. The detailed recommendations are absolutely absent for today about practical application of this method, and the existent data are contradictory enough. The most strong from all well-known time are oxidants. However, the use of ozone is accompanied by formation of toxic substances: formaldehyde, and others, that create negative influence on a health of man. Except that ozonization is the expensive enough method of treatment of water.
URI: http://repository.sspu.sumy.ua/handle/123456789/2466
Appears in Collections:Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Polipshennia yakosti vody.pdf682,51 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.