Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.sspu.edu.ua/handle/123456789/4071
Title: Реалізація педагогічних умов формування музичного смаку учнів 7-х класів загальноосвітніх шкіл
Other Titles: Implementation of the Pedagogical Conditions of Formation of Students’ 7 th Grades of School of Musical Taste
Authors: Калиниченко, Я. О.
Kalynychenko, Ya. O.
Keywords: класична музика
музичний смак
педагогічні умови
учні
загальноосвітні навчальні заклади
classical music
musical taste
pedagogical conditions
students
general education institutions
Issue Date: 2016
Publisher: СумДПУ імені А. С. Макаренка
Citation: Калиниченко, Я. О. Реалізація педагогічних умов формування музичного смаку учнів 7-х класів загальноосвітніх шкіл [Текст] / Я. О. Калиниченко // Актуальні питання мистецької освіти та виховання : збірник наукових праць / Міністерство освіти і науки України, Сумський державний педагогічний ун-т ім. А. С. Макаренка ; редкол.: Г. Ю. Ніколаї, А. Валюха, Н. П. Гуральник [та ін.]. – Суми : ВВП «Мрія», 2016. – Вип. 1 (7). – С. 173–183.
Abstract: У статті здійснено теоретичне обґрунтування та конкретизацію педагогічних умов, що доцільно комплексно використовувати в загальноосвітніх навчальних закладах на уроках музичного мистецтва. Виокремлено педагогічні умови, які оптимізують навчальний процес, а саме: орієнтування мотиваційно-емоційної сфери учнів на естетичне сприйняття та осмислення змісту музичних творів; цілеспрямоване використання засобів музичного мистецтва для формування художньо-естетичного смаку в дітей шкільного віку; забезпечення поетапного підходу у вивченні музичних творів за принципом «від простого до складного»; широке залучення в якості художнього матеріалу творів тих ґатунків музики, які є складовою частиною підліткової субкультури; використання інтерактивних методів та інноваційних педагогічних технологій, що підвищують результативність роботи з формування музичного смаку учнів.
The article presents a theoretical justification and concretization of the pedagogical conditions that are expedient to use in a complex in general education institutions at the lessons of musial art. It is emphasized that pedagogical conditions are a complex of the means which are available in the education institution for the effective implementation of teaching and educational process. Pedagogical conditions which are most often considered in the educational process were distinguished, namely: orientation of students’ motivational-emotional sphere on aesthetic perception and understanding of the content of musical works; purposeful use of the means of musical art to create artistic and aesthetic taste in school-age children; providing stage-by-stage approach to the study of musical works on the principle «from simple to complex»; broad involvement as an art material of works of those fields of music which are teenage subculture’s component; to use the interactive methods and innovative pedagogical technologies that increase productivity of work in formation of students’ musical taste to classical music. Students of the seventh grade took part in research. In carrying out the pedagogical experiment were used such methods: observation, pedagogical experiment, questioning, testing analysis of the results of students’ productive activity to determine taste preferences, level of musical awareness, sustainability of musical interest. In general, dynamics of changes of the studied indicators among students of the 7th grades that indicates the high efficiency of the proposed measures on the formation of musical taste to classical music. The prospect of the further study is development of the theoretical model and quantitative characteristic of the indicators of forming musical taste to classical music.
URI: http://repository.sspu.sumy.ua/handle/123456789/4071
Appears in Collections:Актуальні питання мистецької освіти та виховання

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kalynychenko__Realizatsiia pedahohichnykh umov formuvannia muzychnoho smaku.pdf509,44 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.