eSSPU logo
  • Українська
  • English
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь.Забули пароль?
eSSPU logo
  • Фонди та зібрання
  • Пошук за критеріями
  • Українська
  • English
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь.Забули пароль?
  1. Головна
  2. Переглянути за автором

Перегляд за Автор "Haiova Liudmyla Volodymyrivna"

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
  • Документ
    Знання про глікемічний індекс для майбутніх фахівців фізичної культури та спорту
    (Гельветика, 2025) Паришкура Юлія Володимирівна; Paryshkura Yuliia Volodymyrivna; Гайова Людмила Володимирівна; Haiova Liudmyla Volodymyrivna; Пуздимир Микола Іванович; Puzdymyr Mykola Ivanovych; Костюченко Максим Анатолійович; Kostiuchenko Maksym Anatoliiovych; Захарова Ірина Юріївна; Zakharova Iryna Yuriivna
    Одним з важливих параметрів, що впливає на процеси енергетичного забезпечення під час фізичних вправ, є глікемічний індекс (ГІ) продуктів харчування. Знання про ГІ є важливим для майбутніх фахівців фізичної культури і спорту, оскільки доз- воляє оптимізувати харчування для покращення результатів, відновлення після навантажень та підтримки загального здо- ров’я атлетів і осіб, що займаються фізичними вправами з оздоровчими цілями. Метою дослідження є актуалізація знань про ГІ у процесі формування освітнього компоненту «Спортивне харчування» у ос отовки майбутніх фахівців фізичної культури і спорту. Методологія. Теоретичні основи фізіології, біохімії та гігієни харчування. Основи раціонального та збалансованого хар- чува ня. Завдання дослідження: вивчення та аналіз наукової літератури щодо наявних даних про ГІ; інтеграція матеріалів для під- готовки майбутніх фахівців фізичної культури і спорту під час формування освітнього компоненту «Спортивне харчування» у процесі його моделювання. Матеріали та методи. Метод теоретичного аналізу та узагальнення наукової літератури, моделювання. Наукова новизна дослідження полягає у узагальненні та актуалізації знань про глікемічний індекс у процесі моделювання осві енту «Спортивне харчування». Висновки. Знання про ГІ є необхідним для майбутніх фахівців фізичної культури і спорту, оскільки це допомагає не лише покращити фізичну працездатність атлетів, але й підтримувати їхнє здоров’я. Врахування ГІ продуктів у складі харчування сприяє оптимальному використанню енергії, відновленню після тренувань і забезпеченню розвитку витривалості. Враховуючи це, важливо інтегрувати навчання про ГІ в освітні програми підготовки фахівців у освітньому компоненті «Спортивне харчування» Ключові слова:
  • Документ
    Знання про правила споживання вітамінів та мікроелементів для майбутніх фахівців фізичної культури та спорту
    (СумДПУ імені А. С.Макаренка, 2024) Паришкура Юлія Володимирівна; Paryshkura Yuliia Volodymyrivna; Рибалко Петро Федорович; Rybalko Petro Fedorovych; Гайова Людмила Володимирівна; Haiova Liudmyla Volodymyrivna; Шафорост Тетяна Павлівна; Shaforost Tetiana Pavlivna
    Одним із важливих аспектів у сфері фізичної культури та спорту є питання харчування, що безпосередньо впливає на ефективність навчально- тренувального процесу, досягнення високих спортивних результатів, а також на процес відновлення та загальний стан здоров'я осіб, що займаються фізичними вправами з різними цілями. Вітаміни та мікроелементи, хоч і потрібні в дуже малих кількостях, є незамінними для нормальної діяльності організму, забезпечення енергетичних і пластичних процесів, відновлення після навантажень, підтримки імунної функції та загального стану здоров'я. Для майбутніх фахівців фізичної культури і спорту важливо володіти знаннями про раціональне харчування у процесі занять фізичними вправами, у тому числі з правилами споживання вітамінів і мікроелементів оскільки це безпосередньо впливає на продуктивність роботи організму. Метою дослідження є актуалізація знань для майбутніх фахівців фізичної культури і спорту щодо правил споживання вітамінів і мікроелементів, а також моделювання освітнього компоненту «Спортивне харчування» у освітніх програмах для підготовки фахівців у цій галузі. Методологія. Теоретичні основи фізіології, біохімії та гігієни харчування. Основи раціонального та збалансованого харчування. Завдання дослідження: вивчення та аналіз наукової літератури щодо ролі вітамінів і мікроелементів у процесі рухової активності; узагальнення знань і практик споживання вітамінів і мікроелементів; актуалізація основних принципів формування освітнього компоненту «Спортивне харчування» у процесі його моделювання. Матеріали та методи. Метод теоретичного аналізу та узагальнення наукової літератури, моделювання. Наукова новизна дослідження полягає у узагальненні та актуалізації знань і практик споживання вітамінів і мікроелементів у процесі моделювання освітнього компоненту «Спортивне харчування». Висновки. Підготовка майбутніх фахівців фізичної культури та спорту вимагає висококваліфікованих знань та навичок у різних аспектах рухової активності, зокрема у питаннях спортивного харчування. Важливість спортивного харчування для ефективної підготовки атлетів та підтримки їх здоров'я обумовлює необхідність інтеграції цієї теми у програми навчання майбутніх фахівців. Сучасні освітні компоненти мають орієнтуватися на практичні аспекти харчування та його вплив на фізичні можливості людини, тому важливо розробляти систему навчання, які підготують фахівців, здатних впроваджувати здорові харчові звички у навчально-тренувальний процес.

Програмне забезпечення DSpace та СумДПУ імені А.С. Макаренка copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Налаштування куків
  • Політика приватності
  • Надіслати відгук