Перегляд за Автор "Burlimova Bohdana Mykolaivna"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Ефективність підготовки майбутніх бакалаврів готельно‐ ресторанної справи в умовах ЗВО(СумДПУ імені А. С.Макаренка, 2024) Бурлімова Богдана Миколаївна; Burlimova Bohdana MykolaivnaУ статті йдеться про формування фахівця з готельно‐ресторанної справи на рівні «бакалавр», що відбувається згідно з Законом України «Про вищу освіту» (2014) та іншими нормативними актами. Стандарт вищої освіти для бакалаврів затверджений Наказом Міністерства освіти і науки № 384 від 04.03.2020. Закон підкреслює важливість фахової мобільності, що дозволяє навчання та стажування в інших закладах. У 2024 році затверджено новий галузевий стандарт для спеціальностей «Готельне господарство» та «Готельно‐ресторанна справа». Анкетування 43 студентів Інституту здоров’я, спорту та туризму показало, що 100% вважають підготовку фахівців у вищих навчальних закладах необхідною.Проблема підготовки майбутніх фахівців потребує вдосконалення навчальної системи, доопрацювання планів та розробки нових матеріалів відповідно до сучасних вимог. Фахівці з готельно‐ресторанної справи повинні володіти особистісними, професійними, загальними, соціальними (soft‐skills),цифровими навичками, а також базовими і фаховими компетентностями.Ключові компетенції включають соціальні, психологічні та екологічні аспекти, що сприяють розвитку особистості на користь суспільства. Швидкий розвиток інноваційних технологій у ресторанному господарстві ускладнює ознайомлення студентів з новими програмами. Випускники повинні знати сучасні форми обслуговування клієнтів і бути готовими до роботи з різним обладнанням. Для зв'язку теорії з практикою варто використовувати комп’ютерні програми,адаптовані до специфіки галузі. Активне використання відеоматеріалів у навчанні допомагає зробити заняття наочними та доступними. Дослідження показують,що матеріал у форматі відео засвоюється краще, що важливо через обмеженість виробничої практики в готелях і ресторанах.Сучасна освіта постійно вдосконалюється, інтегруючи різні сфери знань у професійну діяльність. Фахівець з готельно‐ресторанної справи не може вважатися кваліфікованим без знань інформаційно‐комунікаційних технологій,уміння працювати в Інтернеті, спілкування іноземною мовою, економічних розрахунків та знань про іноземні культури. Для формування фахової мобільності бакалаврів необхідна інтеграція фахових, економічних,культурологічних та гуманітарних знань. Одним із підходів є інтегративний.