Перегляд за Автор "Pyda Svitlana Vasylivna"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Вплив бактеріальних препаратів на накопичення фотосинтетичних пігментів у листках Cicer Arietinum L(Гельветика, 2024) Чернік Ігор Валерійович; Chernik Ihor Valeriiovych; Пида Світлана Василівна; Pyda Svitlana Vasylivna; Тригуба Олена Василівна; Tryhuba Olena Vasylivna; Мацюк Оксана Богданівна; Matsiuk Oksana BohdanivnaУ статті представлено результати дослідження впливу передпосівної обробки насіння бактеріальною суспензією селекці-онованого штаму Mesorhizobium ciceri ND-64 (БС) та Ризогуміном на накопичення у листках Cicer arietinum L. сорту Пам’ять хлорофілів а і b, каротиноїдів, їх співвідношення в онтогенезі за вирощування рослин в умовах Західного Лісостепу України. Нут звичайний є високотехнологічною зернобобовою культурою, тому першочерговим завданням для сільськогосподарських виробників є науково-обґрунтоване удосконалення технології його вирощування.Встановлено, що використання у технології вирощування нуту звичайного мікробних препаратів на основі Mesorhizobium ciceri суттєво впливало на накопичення у листках хлорофілу а упродовж генеративних фаз розвитку рослин. Їх уміст за впливу БС зростав на 5,9–10,9% та Ризогуміну – 3,3–10,1%. Виявлено тенденцію до підвищення вмісту хлорофілу b у мезофілі листків за впливу бактеріальних препаратів. Накопичення фотосинтетичних пігментів у листах залежало від фази росту і розвитку рослин. Найвищим умістом хлорофілів (а+b) характеризувалися листки у фазі зеленого бобу, каротиноїдів – цвітіння. Показ-ники співвідношення суми хлорофілів (а+b) до каротиноїдів за впливу бактеріальних препаратів упродовж генеративних фаз росту та розвитку рослин статистично вірогідно не відрізнялися від контролю.Впровадження у практику нуту звичайного сорту Пам’ять, у технології вирощування якого використовуватимуться бактеріальні препарати на основі Mesorhizobium ciceri, дозволить інтенсифікувати фотосинтетичні процеси, що відповідно позитивно вплине на урожайність, дозволить знизити дефіцит рослинних білків, покращити фітосанітарний і фізико-хімічний стани ґрунту.