Верітов ОлександрVeritov Oleksandr2021-04-012021-04-012020Верітов, О. Конструювання діагностичного інструментарію оцінювання рівня підприємницької культури здобувачів вищої освіти [Текст] / О. Верітов // Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології : науковий журнал / МОН України, Сумський державний педагогічний ун-т ім. А. С. Макаренка ; [редкол.: А. А. Сбруєва, М. А. Бойченко, О. А. Біда та ін.]. – Суми : СумДПУ ім. А. С. Макаренка, 2020. – № 8 (102). – С. 81–95. – DOI: 10.24139/2312-5993/2020.08/081-095.https://repository.sspu.edu.ua/handle/123456789/10419Метою статті є розроблення факторно-критеріальної моделі оцінювання рівня підприємницької культури майбутніх бакалаврів з фізичної культури і спорту на основі відбору та структурування її складових. Для досягнення мети застосовувалися такі методи дослідження: аналіз і синтез, системний підхід, кваліметричний підхід, метод експертних оцінок. Розроблено факторно-критеріальну модель підприємницької культури, яка включає сім компонентів, кожен із яких складається з п’яти елементів. Застосування моделі дозволяє визначити рівень підприємницької культури з урахуванням вагомості кожного з її компонентів та елементів. Практична цінність запропонованого діагностичного інструменту полягає в можливості виявлення найбільш проблемних параметрів підприємницької культури здобувачів вищої освіти та коригування форм і методів організації освітнього процесу.The aim of the article is to develop a factor-criterion model for assessing the level of entrepreneurial culture of future bachelors in physical culture and sports based on the selection and structuring of its components. To achieve this goal, the following research methods were used: analysis and synthesis – to determine the components of entrepreneurial culture; systems approach – to combine certain components of entrepreneurial culture into a single theoretical picture, which allows to identify its essence as a holistic system; qualimetric approach – for a quantitative description of each element of business culture, taking into account the contribution of each of them in the overall assessment of its level; method of expert evaluation – to determine the weights of each of the components and elements of business culture. In the process of selection and structuring of entrepreneurial culture of future bachelors in physical culture and sports, seven main components are identified (psychological, ethical, economic, managerial, information and communication, social and pedagogical). To specify each component, five elements are selected, which have different weights on the formation of the level of entrepreneurial culture. Based on the qualimetric approach, a factor-criterion model has been developed, the application of which allows to determine the level of business culture taking into account the importance of each of the seven components and elements that make up a particular component. The degree of influence of components and elements on the general level of entrepreneurial culture was determined on the basis of expert opinions, the source of which was the results of scientific research of domestic and foreign scientists in psychology, sociology, economics, management, pedagogy, and experts working in physical culture and sports. In order to analyze the state of formation of entrepreneurial culture of graduates of the faculties of physical education and sports on the basis of the factor-criterion model developed a textbook, the answers to which correspond to a certain level of entrepreneurial culture on a five-point scale. The proposed diagnostic tool will not only assess the general level of entrepreneurial culture of respondents, but also identify the most problematic parameters, which can be further used to develop a structural and functional model of entrepreneurial culture and the content of scientific and methodological support of the educational process.ukпідприємницька культурафакторно-критеріальна моделькомпонентелементкваліметричний підхідкоефіцієнт вагомостібальна оцінказважена оцінкаbusiness culturefactor-criterion modelcomponentelementqualimetric approachweighting factorpoint evaluationweighted evaluationКонструювання діагностичного інструментарію оцінювання рівня підприємницької культури здобувачів вищої освітиDesigning Diagnostic Tools for Assessing the Level of Entrepreneurial Culture of Higher Education ApplicantsArticle0000-0002-3793-301010.24139/2312-5993/2020.08/081-095