Бойко Софія РоманівнаМозгова Дар’я РостиславівнаBoiko Sofiia RomanivnaMozghova Dar’ia Rostyslavivna2024-07-032024-07-032024Бойко С. Р. Сучасний стан та перспективи розвитку гастрономічного туризму в Україні та світі [Текст] / С. Р. Бойко, Д. Р. Мозгова // Стан і перспективи сучасного туризму : матеріали IX Міжнародної науково-практичної конференції молодих вчених (м. Суми, 29–30 листопада 2023 року) / редкол.: Ю. О. Лянной, Л. В. Пшенична, О. Ю. Кудріна та ін. ; МОН України, Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка. – Суми : ФОП Цьома С. П., 2023. – С. 93–97.https://repository.sspu.edu.ua/handle/123456789/15148Гастрономічний туризм на сьогодняшній день визначається як один із найпопулярніших видів туризму. Цей вид подорожей фокусується на вивченні та насолодженні місцевою кулінарією та культурою харчування конкретного регіону чи країни. В статті проаналізовано стан та перспективи розвитку гастротуризму у світі. Автором досліджено теоретична сутність гастротуризму, особливості розвитку та тенденції сучасного туристичного ринку в сфері гастротуризму. В роботі визначається, що гастротуристи мають можливість випробовувати традиційні страви та напої, вивчати методи приготування, а також дізнаватися про історію та секрети місцевої кухні. В дослідженні підкреслюється, що розвиток гастрономічного туризму може позитивно впливати на місцеву економіку, підтримуючи місцевих виробників та господарства, стимулюючи розвиток ресторанного та кулінарного бізнесу.Gastronomic tourism is nowadays defined as one of the most popular types of tourism. This type of travel focuses on exploring and enjoying the local cuisine and food culture of a particular region or country. The article analyzes the state and prospects of gastrotourism development in the world. The author examines the theoretical essence of gastrotourism, peculiarities of development and trends of the modern tourist market in the field of gastrotourism. The paper determines that gastrotourists have the opportunity to try traditional dishes and drinks, learn cooking methods, and learn about the history and secrets of local cuisine. The study emphasizes that the development of gastronomic tourism can have a positive impact on the local economy by supporting local producers and farms, and stimulating the development of restaurant and culinary businesses.ukгастрономічний туризмгастротуристкультура харчуваннякулінарний бізнесgastronomic tourismgastrotourismfood cultureculinary festivalsСучасний стан та перспективи розвитку гастрономічного туризму в Україні та світіThe Current State and Prospects for the Development of Gastronomic Tourism in Ukraine and the WorldArticle