Савченко ЛарисаSavchenko LarysaСаф’ян КаринаSaf’ian KarynaГанчук ОленаHanchuk Olena2024-03-262024-03-262023Савченко, Л. Модернізація якості освіти у професійній підготовці майбутніх фахівців сфери гостинності [Текст] / Л. Савченко, К. Саф’ян, О. Ганчук // Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології : науковий журнал / МОН України, Сумський державний педагогічний ун-т ім. А. С. Макаренка ; [редкол.: А. А. Сбруєва, М. А. Бойченко, О. А. Біда та ін.]. – Суми : СумДПУ ім. А. С. Макаренка, 2023. – № 1 (125). – С. 116–125. – DOI 10.24139/2312-5993/2023.01/116-125https://repository.sspu.edu.ua/handle/123456789/14312В статті розглядаються проблеми модернізації якості освіти при підготовки майбутніх фахівців сфери гостинності Вивчення методологічної основи якості освіти підготовки майбутніх фахівців сфери гостинності. Проведений аналіз стандарту викладача професійної освіти його виробничі функції, типові завдання діяльності та вміння, якими повинен володіти випускник. Проаналізувати особливості професійної підготовки фахівців сфери обслуговування. Провести аналіз можливостей професійної підготовки. Запропонувати професійні ситуації на заняттях у навчальному процесі вищої школи. Навчальний процес закладах вищої освіти базується на стандартизації освіти. якість освіти - це відповідність певній нормі, стандарту. Стандартизація в освіті складається із двох аспектів: дидактична задача. Її формулювання здійснюється шляхом розкриття трьох елементів педагогічної системи: студенти, мета навчання (освіти), структури змісту навчання (освіти) ; мета навчання (освіти)- одержати якісного фахівця. Якість визначає корисність, цінність об'єктів, їх здатність задовольнити певні потреби або реалізувати певні цілі, норми, тобто виражає адекватність вимогам, потребам, нормам. Отже, категорія «якість освіти» переглядається, змінюється залежно під умов, вимог суспільства та часу.The article examines the problems of modernizing the quality of education in training future specialists in the field of hospitality. Studying the methodological basis of the quality of education in training future specialists in the field of hospitality. An analysis of the professional education teacher's standard, his production functions, typical activity tasks and skills that a graduate should possess was carried out. To analyze the peculiarities of professional training of specialists in the field of service. Conduct an analysis of professional training opportunities. To offer professional situations in classes in the educational process of the higher school. The educational process in institutions of higher education is based on the standardization of education. the quality of education is compliance with a certain norm, standard. Standardization in education consists of two aspects: a didactic task. Its formulation is carried out by revealing three elements of the pedagogical system: students, the goal of education (education), the structure of the content of education (education); the goal of training (education) is to obtain a high-quality specialist. Quality determines the utility, value of objects, their ability to satisfy certain needs or realize certain goals, norms, that is, it expresses adequacy to requirements, needs, norms. Therefore, the category "quality of education" is revised, changes depending on the conditions, requirements of society and time.ukмодернізація освітипрофесійна підготовкаякість освітисфера гостинностітуризмнавчальні планиmodernization of educationprofessional trainingquality of educationfield of hospitalitytourismcurriculaМодернізація якості освіти у професійній підготовці майбутніх фахівців сфери гостинностіModernization of the Quality of Education in the Professional Training of Future Hospitality SpheresArticle0000-0002-4246-32280000-0002-6977-98470000-0002-3866-113310.24139/2312-5993/2023.01/116-125