Restructuring of Special Preparedness of Sprinters with Increasing of Spostsmanship

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2019
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
СумДПУ імені А. С. Макаренка
Анотація
The results of the survey have provided the data about the structure of the special preparedness of sprinters of various qualifications, which indicate increasing of sportsmanship. The tools for training sprinters must be chosen in such a way as to ensure a positive interaction of the qualities of strength and speed in order to effectively perform the necessary motor task. There are informative tests for assessment of the level of speed strength preparedness of sprinters. The usage of informative tests in practice can help to improve the effectiveness of the training process of sprinters.
Питання про те, як впливають швидкісно-силові вправи на підготовленість спринтера, а в підсумку і на його результат з бігу на 100–200 метрів, є недостатньо висвітленим у науково-методичній літературі. Мета дослідження - визначення структури швидкісно-силової підготовленості в чоловіків-спринтерів різної кваліфікації і виявлення її зміни зі зростанням майстерності спортсменів. Для вивчення структури підготовленості спринтерів за допомогою контрольно-педагогічних тестів обстежено 35 спринтерів (від III до I спортивного розряду). Проведений кореляційний аналіз дозволив установити взаємозв'язок між комплексом тестів, що оцінюють рухові здібності спортсменів, і їх результатом з бігу на 100 м, а також зміна структури швидкісно-силової підготовленості зі зростанням кваліфікації спринтерів. Установлено, що зростання кваліфікації спринтерів від III до I спортивного розряду значною мірою визначаються рівнем розвитку їх швидкісно-силової підготовленості. Це проявляються в збільшенні взаємозв'язку між спортивним результатом з бігу на 100 м і показниками з метання ядра двома руками знизу вперед і ривку штанги. Про це саме свідчить отриманий коефіцієнт множинної кореляції (R=0,859) доводить спільний вплив досягнень у швидкісно-силових тестах на результат з бігу на 100 метрів. Останню вказую, що засоби підготовки бігунів на короткі дистанції повинні підбиратися таким чином, щоб забезпечити позитивну взаємодії якостей сили та швидкості з метою ефективного виконання необхідної рухової задачі. Виявлено інформативні тести для оцінки рівня швидкісно-силової підготовленості бігунів на короткі дистанції. Застосування в практичній діяльності метрологічно обґрунтованих тестів може сприяти підвищення ефективності тренувального процесу спринтерів даної кваліфікації. Перспективи подальших досліджень полягають у цілеспрямованій розробці методики спеціальної силової підготовки бігунів на короткі дистанції різної кваліфікації в річному циклі тренування.
Опис
Ключові слова
sportsmen, sprint, various qualifications, structure, exercises, preparedness, sports grade, спортсмени, спринтерський біг, різна кваліфікація, структура, вправи, підготовленість, спортивні розряди
Бібліографічний опис
Vrublevskyi, Ye. Restructuring of Special Preparedness of Sprinters with Increasing of Spostsmanship [Текст] / Ye. Vrublevskyi, D. Albarkaii, A. Khorshid // Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології : науковий журнал / МОН України, Сумський держ. пед. ун-т ім. А. С. Макаренка ; [редкол.: А. А. Сбруєва, М. А. Бойченко, О. Є. Антонова та ін.]. – Суми : СумДПУ ім. А. С. Макаренка, 2019. – № 3 (87). – С.200–210.