Assessing English Language Learners' Knowledge in General Secondary Schools in Ukraine and Poland

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2018
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
СумДПУ імені А. С. Макаренка
Анотація
The article highlights peculiarities of assessing English language learners' knowledge in general secondary schools in Ukraine and Poland in comparative aspect in order to find positive conceptual ideas of Polish experience that can be extrapolated in Ukraine. It is found out that Ukraine and Poland have common goals and principles of national assessments; in both countries the form of assessment is testing. The main difference is in character of exam - compulsory (Poland) and optional (Ukraine) and test scores that testify to the quality of English language teaching.
У статті розглядаються особливості оцінювання знань учнів з англійської мови в загальноосвітніх школах України та Польщі в порівняльному аспекті з метою виявлення позитивних концептуальних ідей польського досвіду, які можна екстраполювати в Україні. Для досягнення мети дослідження було використано низку методів: загальнонаукові методи дослідження - аналіз, синтез, порівняння, класифікація та узагальнення, необхідні для вивчення робіт вітчизняних та зарубіжних учених, офіційних і нормативних документів, що регламентують проведення зовнішнього незалежного оцінювання в досліджуваних країнах; термінологічний аналіз, який допоміг розкрити сутність досліджуваних педагогічних явищ шляхом виявлення й уточнення основних понять; структурно-логічний метод, який використовувався для визначення поточного стану та перспектив подальшого розвитку системи забезпечення якості викладання англійської мови як іноземної, порівняльний аналіз, за допомогою якого було визначено спільні риси й відмінності в оцінюванні знань учнів з англійської мови в загальноосвітніх школах України та Польщі. У результаті порівняльного аналізу виявлено, що Україна та Польща мають спільні цілі та принципи національного оцінювання; в обох країнах оцінювання проводиться у формі тестування. Основна відмінність полягає в характері екзамену - обов'язковий (Польща) та необов'язковий (Україна) і в результатах тестування, які свідчать про якість викладання та мотивацію учнів до вивчення англійської мови, рівень якої в досліджуваних нами країнах значно відрізняється. Інші відмінності полягають у наданні можливості й забезпеченні необхідних умов для польських школярів для складання інших іспитів англійською мовою, у той час як вУкраїні такі можливості відсутні.
Опис
Ключові слова
knowledge assessment, English language learners, English language learners' knowledge assessment, general secondary schools, Ukraine, Poland, оцінювання знань, учні, які вивчають англійську мову, оцінювання знань учнів з англійської мови, загальноосвітні школи, Україна, Польща
Бібліографічний опис
Бойченко, М. Оцінювання якості знань з англійської мови учнів загальноосвітніх шкіл України та Польщі [Текст] / М. Бойченко, Н. Коханова, А. Сбруєва // Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології : науковий журнал / Міністерство освіти і науки України, Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка ; [редкол.: А. А. Сбруєва, М. А. Бойченко, О. Є. Антонова та ін.]. – Суми : Вид-во СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2018. – № 5 (79). – С. 13–25.