Розповсюдження ритміки Еміля Жак-Далькроза в міжнародному просторі вищої мистецької освіти

Анотація
Дослідження присвячено висвітленню проблеми поширення ритміки Е. ЖакДалькроза в міжнародному освітньому просторі. На основі порівняльно-зіставного аналізу показано, що ритміка впроваджена у мистецьку освіту розвинених країн і функціонує на всіх її щаблях – від дитячих садків до університетів третього віку. Схарактеризовано діяльність Інституту Жак-Далькроза та Вищої школі музики в Женеві; розкрито особливості підготовки бакалаврів мистецтв у сфері музики та руху і магістрів мистецтв у сфері музичної педагогіки, що спеціалізуються на ритміці Далькроза, зокрема музично-рухової підготовки хореографів. Презентовано провідні тенденції розповсюдження ритміки Далькроза в міжнародному просторі мистецької освіти та можливості її адаптації в Україні.
Опис
Ключові слова
ритміка, інститут Е. Жак-Далькроза в Женеві, міжнародний простір мистецької освіти, музично-ритмічна підготовка хореографів, тенденції розвитку
Бібліографічний опис
Ніколаї, Г. Ю. Розповсюдження ритміки Еміля Жак-Далькроза в міжнародному просторі вищої мистецької освіти [Текст] / Г. Ю. Ніколаї, В. В. Ключко // Проблеми інноваційного розвитку вищої освіти у глобальному, регіональному та національному контекстах : монографія / Міністерство освіти і науки України, Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка ; за заг. ред.: А. А. Сбруєвої та Г. Ю. Ніколаї. – Суми : Вид-во СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2017. – Розд. ІІ : Регіональний контекст інноваційного розвитку вищої освіти. – С. 202–218.