Географія вирощування зернових та зернобобових культур у Сумській області

Анотація
У статті розглянуто сучасні географічні особливості вирощування зернових та зернобобових культур у Сумській області. За останні роки в регіоні спостерігається зростання площ, відведених під посіви зернових та зернобобових культур. Найбільші посівні площі, зайняті під зернові та зернобобові культури, знаходяться у Роменському, Сумському, Глухівському, Білопільському і Конотопському районах, у цих же районах спостерігається і найбільший валовий збір зерна. Найвищі обсяги виробництва зернових і зернобобових культур фіксуються у Глухівському, Сумському, Білопільському та Роменському районах. Провідну роль у зерновому господарстві області відіграє кукурудза. За показниками валового збору основними районами виробництва кукурудзи є Роменський, Глухівський і Білопільський. Посівні площі, відведені під урожай цієї культури, найбільші у Роменському, Білопільському і Буринському районах. Основні райони вирощування озимої пшениці – Сумський, Глухівський і Білопільський. У сільськогосподарських підприємствах Глухівського, Конотопського і Кролевецького районів відмічається найвища урожайність озимої пшениці, у той час найнижчі показники мають Ямпільський та Охтирський райони. У Сумському, Глухівському і Білопільському районах найбільшими є й посівні площі ярої пшениці. Шосткинський, Конотопський і Ямпільський райони вирізняються за посівами та виробництвом озимого жита. Основними регіонами вирощування ярого ячменю є Сумський, Конотопський і Глухівський райони. Шосткинський, Путивльський і Глухівський райони є лідерами за виробництвом вівса. Гречку вирощують у всіх адміністративних одиницях Сумської області (за винятком Сумської міської ОТГ), однак найбільшим валовий збір цієї культури є у сільгосппідприємствах Липоводолинського, Сумського і Краснопільського районів. Вирощування сільськогосподарськими підприємствами власне зернобобових культур (горох, боби, люпин, квасоля; без зернових та сої) представлене майже у всіх адміністративно-територіальних одиницях Сумської області, окрім Путивльського району та сільських населених пунктів Сумської міської ОТГ. За валовим збором зернобобових культур виділяються Глухівський, Роменський і Шосткинський райони. Найменша урожайність зернобобових культур зафіксована у сільгосппідприємствах Середино-Будського району, а найвища – Роменського.
The article discusses the modern geographical features of the cultivation of grain and leguminous crops in the Sumy region. In recent years, the region has seen an increase in the area allotted for sowing grain and leguminous crops. The largest sown areas occupied by grain and leguminous crops are located in the Romny, Sumy, Glukhovsky, Belopolsky and Konotop districts, and the largest gross grain harvestis also observed in these districts. The highest production volumes of grain and leguminous crops are recorded in Glukhovsky, Sumy, Belopolsky and Romny districts. The leading role in the grain industry of the region is played by corn. According to the gross harvest, the main districts of corn production are Romensky, Glukhovsky and Belopolsky. The sown area allotted for the harvest of this crop is the largest in the Romny, Belopolsky and Buryn regions. The main areas for growing winter wheat are Sumy, Glukhovsky and Belopolsky.Agricultural enterprises in the Glukhovsky, Konotop and Krolevets districts have the highest winter wheat harvest, while the lowest harvest in the Yampol and Akhtyrsky districts. In Sumy, Glukhovsky and Belopolsky districts, the largest sown areas of spring wheat are also the largest. Shostka, Konotop and Yampol districts are distinguished by crops and production of winter rye. The main regions for growing spring barley are Sumy, Konotop and Glukhovsky regions. Shostka, Putivl and Glukhovsky districts are leaders in oat production. Buckwheat is grown in all administrative districts of the Sumy region (with the exception of the Sumy city UTC (united territorial community)), however, the largest gross harvest of this crop is observed in agricultural enterprises of the Lipovodolinsky, Sumy and Krasnopolsky districts. The cultivation of legumes (peas, beans, lupins, beans; without grains and soybeans) by agricultural enterprises is represented in almost all administrative and territorialunits of the Sumy region, except for the Putivl district and rural settlements of Sumy city UTC. According to the gross collection of leguminous crops, the Glukhovsky, Romensky and Shostkinsky districts are distinguished. The lowest yield of leguminous crops was recorded in agricultural enterprises of the Seredina-Budsky district, and the highest - Romny.
Опис
Ключові слова
сільське господарство, agriculture, зернові культури, grain crops, зернобобові культури, legumes, Сумська область, Sumy region, рослинництво, crop production, посівні площі, sown areas
Бібліографічний опис
Географія вирощування зернових та зернобобових культур у Сумській області [Текст] / А. Корнус, О. Корнус, С. Сюткін, О. Данильченко // Часопис соціально-економічної географії : міжрегіональний збірник наукових праць. – Харків, 2019. – Вип. 27. – С. 60–69. – DOI: 10.26565/2076-1333-2019-27-07
Зібрання